Przeskocz do treści

Bułeczki z cebulą i oliwkami

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę albo drobne piórka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 i 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Cebulę zeszklić na oliwie. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać przestudzoną cebulę, oliwki, sól i zieleninę. Wlać około szklanki ciepłej wody( można także zamiennie użyć mleka, wyjdą wtedy bardziej miękkie i puszyste). Wymieszać składniki, wyrobić ciasto, a jeśli będzie zbyt suche, dodać odrobinę więcej wody. Następnie zagniatać przez około 10 minut.
Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości na około 1 i 1/2 godziny.
Ciasto podzielić na 14 części,uformować okrągłe bułeczki, przykryć  i ponownie odstawić do podrośnięcia na około 25 minut.
Naciąć (można też posmarować rozbełtanym jajkiem- będą się ładnie błyszczeć) i wstawić do piekarnika. Piec w 220*C przez około 14 minut.
Smacznego!
dziś je zrobię to umieszczę swoje zdjęcie 🙂

3 thoughts on “Bułeczki z cebulą i oliwkami

Dodaj komentarz