Przeskocz do treści

Ciastka z żurawiną

Cranberry Noël (ciastka z żurawiną) wg M. Stewart (ok. 60 szt.)

 

szklanka 250ml
  • 226 g masła miękkiego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki soli (dałam nieco mniej)
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny (ok. 10-12 dkg)
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych pecanów lub orzechów włoskich/laskowych/pistacji (dałam orzechy laskowe i włoskie)
  • ok. 50 g wiórków kokosowych

 

Masło zmiksować z cukrem. Dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać mąkę, dobrze zmiksować. Dodać żurawinę i orzechy, zmiksować krótko.
Z ciasta uformować dwa wałki o długości ok. 30 cm. Posmarować każdy wałek wodą (lub mlekiem) i obtoczyć w wiórkach kokosowych ( u mnie połowa w wiórkach, połowa bez. Z wiórkami smakują lepiej). Ciasto położyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie je owinąć. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny, można też zostawić ciasto do  następnego dnia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4 mm, kłaść na papierze
do pieczenia i piec ok. 12-15 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.

Źródło

Dodaj komentarz