Przeskocz do treści

Włoszczyzna solona czyli wegeta domowa

2 kg cebuli
2 kg marchwi
1,5 kg pietruszki
1 kg pomidorów (obranych ze skórki)
0,75 kg selera
1 główka kapusty włoskiej
4 pory
pęczek pietruszki
pęczek koperku
1,5 kg soli

Wszystkie warzywa myjemy, (obieramy), kroimy i przepuszczamy przez elektryczną maszynkę do mięsa. Jeśli chcemy mniejszą ilość słoiczków to zmniejszamy o połowę proporcję. Mieszamy z solą i wkładamy do słoiczków. Nie trzeba pasteryzować, bo mamy sól, która konserwuje. Odstawiamy do spiżarni lub do szafki.
Do zupy lub wszelkiego rodzaju sosów dodajemy 2 stołowe łyżki tej wyśmienitej warzywnej przyprawy! Zamiast wszelkiego rodzaju kostek rosołowych drobiowych czy warzywnych.

3 thoughts on “Włoszczyzna solona czyli wegeta domowa

  1. Pingback: w listopadzie – Zacisze domowe

Dodaj komentarz