Przeskocz do treści

Domowa mielonka

Zainspirowana mielonką Kamy zrobiłam po swojemu 😉

Składniki:
1,3 kg mięsa (wieprzowo - wołowego)
6 łyżki żelatyny
250 ml wody
sól, ziele angielskie zmielone, tymianek, pieprz ziołowy,
pieprz czarny, gałka muszkatołowa

Wykonanie: 
Mięso mielimy (albo mielimy przy kupowaniu, co ja uczyniłam), dodajemy przyprawy, żelatynę, zimną wodę – dokładnie wszystko mieszamy,ma mieć konsystencję gęstej zupy. Wkładamy ciasno do słoików i pasteryzujemy 50 minut, po tym czasie słoiki zostawiamy w garnku aż do ostygnięcia.
Ja zrobiłam w mniejszych słoikach, bo nas mało. Polecam!
I mam pomysł już na następną 😉

15 myśli na “Domowa mielonka

Zostaw dobre słowo :-)