Przeskocz do treści

papryka konserwowa

Ostatnio chyba już powoli kończę z przetworami to jeszcze dla pamięci zapiszę, że zrobiłam paprykę konserwową wg przepisu Olgi.

Składniki:

  • 2 kg papryki
  • 2 l wody
  • 300 ml octu winnego
  • 2 łyżki soli
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka pieprzu czarnego ziarnistego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 20 listków laurowych
  • 50 ml oleju roślinnego

Paprykę myję, suszę, usuwam gniazda nasienne, a miąższ kroję w kawałki. Do słoików wkładam przyprawy, a następnie paprykę. W garnku zagotowuję wodę z cukrem, solą oraz octem. Paprykę zalewam lekko przestudzoną zalewą, dodaję łyżkę oleju, zakręcam i wekuję ok. 15 minut.

2 thoughts on “papryka konserwowa

Dodaj komentarz