Przeskocz do treści

ketchup z cukinii

Znalazłam w tym roku przepis na prawdziwy ketchup domowy. Serdecznie go polecam, bo ma świetną konsystencję i jest bardzo smaczny. Ciekawe jak długo wytrwa w naszej spiżarce. I koniecznie muszę drugą rundę zrobić 🙂

Robiłam wg przepisu ze strony Dzikowiec od kuchni, ale zmodyfikowałam trochę, bo dałam mniej octu u mniej cukru.

ketchup z cukiniiSkładniki:

    • 1,5 kg obranej i pozbawionej nasion cukinii,
    • 0,5 kg cebuli,
    • garść soli,
    • 400 g koncentratu pomidorowego,
    • 1 szklanka cukru,
    • pół szklanki octu,
    • 1 łyżeczka papryki chilli,
    • 1 łyżeczka pieprzu,
    • 1 łyżeczka papryki słodkiej.

Wieczorem cukinię myjemy, obieramy, pozbawiamy nasion. Cebulę obieramy z łupinek. Cukinię i cebulę ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Starte warzywa umieszczamy w dużym garnku, zasypujemy solidną garścią soli, mieszamy i zostawiamy na całą noc.
Rano garnek z warzywami zasypanymi solą gotujemy ok. 20-30 minut, do momentu aż warzywa się rozgotują i powstanie papka. Po tym czasie dodajemy cukier i ocet, mieszamy. Gotujemy kolejne 20 minut, co jakiś czas mieszamy (na małym ogniu). Dodajemy przyprawy i koncentrat, mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut.

Po 20 minutach miksujemy warzywa na gładką masę, a następnie umieszczamy w słoikach. Lekko zakręcamy, pasteryzujemy ok. 10-15 min.

2 thoughts on “ketchup z cukinii

  1. Polluska

    ten sam przepis podesłała mi Lidka i nawet mnie zainteresował tylko mam dylemat z koncentratem. No bo taki zdrowy keczup a nie na pomidorach tylko chemia z koncentratu ??? hmmm

    Odpowiedz
    1. Basja

      ja też miałam z tym zagwozdkę, ale pierwszą turę zrobiłam z koncentratem, bo byłam ciekawa efektu - znaczy chodziło mi o gęstość. Drugą zrobiłam ze swoim przecierem pomidorowym, bo dość gęsty mi wyszedł w tym roku i po odrobinę dłuższym odparowaniu wyszło na to samo. Więc ja już robię ze swoim przecierem pomidorowym.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz